Eurooppalainen ruoka – onko sitä?

Untitled-64

Eurooppa on varmasti yksi rikkain ja ainutlaatuisin maanosa, jos mittapuuksi otetaan erilaiset ruokakulttuurit ja keittiöt. Jokaisella maanosalla on luonnollisesti omat erikoisuutensa, kuten vaikkapa Kiinalla, Kaukoidällä ja Etelä-Amerikalla. Myös Pohjois-Amerikassa on oma omintakeinen ruokakulttuuri. Niinpä kysymys siitä, onko eurooppalaista ruokaa ylipäänsä olemassa voi tuntua ensi alkuun melko oudolta.

Euroopan monet kansat ja keittiöt

Mutta pitää muistaa, että Eurooppa koostuu kymmenistä eri kansoista ja niiden ruokakulttuureista. Skandinaavinen ruoka on melko erilaista kuin Välimeren ruokavalio, ja Ranska, Itä-Eurooppa, Irlanti ja Britit ovat myös aivan omanlaisiaan omine erikoisuuksineen.

Välimeren maissa käytetään lähes kaikkeen oliiviöljyä, kun taas Saksassa ja Pohjois-Euroopassa on perinteisesti käytetty voita ja paljon maitotuotteita. Perunat ovat lähtemätön osa niin skandinaavista, irlantilaista kuin saksalaistakin keittiötä, mutta etelämpänä suositaan taas enemmän vehnää esimerkiksi leivän ja pastan muodossa. Myös riisiä käytetään paljon, vaikka se ei perinteiseen eurooppalaiseen ruokavalioon alun perin kuulukaan.

Pohjoisessa, kuten esimerkiksi Suomessa, on myös monenlaisia erikoisuuksia, kuten vaikkapa lukemattomat muut erilaiset leipätyypit: on vaaleaa kaura- ja vehnäleipää, rieskaa, hiivaleipää, ruisleipää, näkkileipää, kovaa jälkiuunileipää, mutta myös pehmeää vehnäpullaa ja erilaisia leivonnaisia. Muualla Euroopassa leivät ovat puolestaan melko perinteisesti pelkästään vaaleasta vehnästä leivottuja. Pizza ja patonki ovat tästä hyviä esimerkkejä.

Yhtäläisyyksiä löytyy

Mutta vaikka eroavaisuuksia löytyykin, on paljon myös yhteistä. Eurooppalainen ruoka ei esimerkiksi ole perinteisesti koskaan erityisen tulisesti maustettua. Chili on vieras elementti Euroopassa, ja jos sitä käytetään, niin se on Meksikosta saatu laina. Samoin myös jo edellä mainitut leivät ovat tärkeä osa Euroopan keittiötä, oltiinpa sitten missä päin maanosaa tahansa.

Sama pätee myös maitotuotteisiin, ja erityisesti juustoihin, jotka ovat täysin tuntemattomia esimerkiksi Kauko-Idän, Kiinan ja monen muun maan perinteisessä keittiössä. Yhtäläisyyksiä on helppo löytää lisää; viini ruokajuomana alkaa olla yleistä muuallakin kuin Ranskassa ja Etelä- Euroopassa ja salaatit lienevät eurooppalainen keksintö.

Viimeistään siinä vaiheessa kun satunnainen matkailija on viettänyt vaikkapa kuukauden päivät Kiinassa, hän alkaa kenties kaivata jotakin kotoisia ruokalajeja: juustoja, viinejä, perunaa, leipää, salaatteja, jäätelöä, pizzaa, olutta – kaikkea sitä, mikä on eurooppalaista.

Tässä saimmekin jo varmaankin vastauksen otsikon kysymykseen, onko eurooppalaista ruokaa olemassa: taatusti on. Vaikka se jakautuu monenlaisiin paikallisiin mieltymyksiin, mutta ne asiat, jotka yhdistävät ovat nimenomaan eurooppalaisia.